"טראומה היא אחת מעובדות החיים, אך היא לא צריכה להפוך למאסר עולם" – פיטר לוין
טראומה היא חוויה שיכולה לטלטל את חיינו, אך עם טיפול נכון היא יכולה להיות גם פתח להתמודדות, שינוי וצמיחה. באמצעות כלים מעולם הטיפול, ניתן ללמוד לשחרר את התקיעות, להחזיר את השליטה ולהשיב תחושת רוגע ואיזון.
כמה מילים על טראומה
פיטר לוין, אחד החוקרים הבולטים בתחום, מדמה את החיים לנהר:
המפגש עם אתגרי החיים לעיתים מתחיל מאבנים קטנות שמושלכות לזרם ונשטפות הלאה. אלא שלעיתים אבן גדולה וכבדה מפסיקה את הזרימה הטבעית ויוצרת תקיעות. תקיעות זו היא פעמים רבות תוצאה של טראומה משמעותית – אירוע שמשאיר חותם על הגוף והנפש ומקשה להמשיך הלאה.
יחד עם זאת, כמו נהר שמתאים את זרימתו לשינוי המפגש עם האבן, הטיפול נועד לסייע לנו ליצור את התנאים המתאימים לא רק להתמודדות, אלא לצמיחה.
מהי מטרת הטיפול?
מטרת העל בטיפול נפשי היא חיבור למשאבים הפנימיים, שמאפשרים עיבוד רגשי, שחרור אנרגיה טראומטית והחזרת השליטה לקצב שמתאים למטופל. היות והזיכרון הטראומתי הוא קטוע ולא מאורגן, מופעל ע"י תחושות ובאופן לא רצוני, בטיפול נייצר רצף של התייחסות לאירועים, נחבר בין החוויה הסומאטית לרגש ונבנה את הנרטיב החדש. בצורה זו, המטופל יכול לשוב ולחוות תחושת שליטה מחודשת, שלווה, חוסן ורוגע בחייו.
ישנם מגוון כלים ושיטות לעבודה עם הטראומה. הנה כמה מהטכניקות המובילות:
1. עבודה עם תחושות הגוף
הגוף שלנו שומר את חוויותיו של כל אירוע טראומתי, לעיתים בצורה שאיננה מודעת. לפי פיטר לוין, "הטראומה נמצאת בגוף, יותר מאשר ברגשות ובמחשבות". במהלך הטיפול, ההתמקדות בתחושות הגוף היא מרכזית.
באמצעות תרגול מודע של עוגנים רגשיים ותחושות בסיסיות, ניתן לפרוק את האנרגיה הטראומטית ולשחרר את התקיעות. הגוף טבעי מחפש איזון וריפוי, ובהקשבה עמוקה אליו, נפתחת דלת להתמודדות ולשיקום. תהליך זה משלב לרוב כלים מתחום ה-SE (Somatic Experiencing) וגישות נוספות הממוקדות במודעות לגוף.
2. טיפול מבוסס חמלה עצמית
אירועים טראומטיים עשויים לייצר בתוכנו תחושות של בושה, ביקורת עצמית ואפילו דחייה עצמית. טיפול ממוקד חמלה שם דגש על פיתוח גישה מיטיבה כלפי עצמנו. גישה זו יוצרת קרקע לשחרור רגשות שליליים ולתהליך עיבוד עמוק של האירוע. חמלה עצמית מאפשרת מעבר מתחושה של תקיעות, ופותחת דלת להשלמה, עיבוד וריפוי מיטיב.
3. תרגול מיינדפולנס
מיינדפולנס הוא תרגול של הוויה מודעת לרגע, לכאן ולעכשיו, ללא שיפוטיות. הקשב מופנה לנשימה ולתחושות הגוף, מבלי לשקוע במשמעות של החוויה הטראומטית או בתכניה.
מחקרים מראים כי תרגול מיינדפולנס משפר ויסות רגשי, מפחית תגובות אימפולסיביות ממערכת האיום, ומשפר את תחושת הרוגע, הריכוז והתובנה. במקום להגיב באופן אוטומטי לתחושות מאיימות, המיינדפולנס יוצר "מרווח" בין הגירוי לבין התגובה, שמאפשר לנו להביט בחוויה מזווית חדשה ולבחור תגובה מיטיבה יותר.
4. כלים מעולם היצירה
טיפול יצירתי הוא דרך עוצמתית לעבודה עם טראומה, בעיקר במקרים שבהם קשה לבטא רגשות במילים. כתיבה, יומן חוסן ויזואלי, אומנות, ויצירה משלל סוגים – הם דרכים המאפשרות לעבד חוויות טראומטיות בצורה עקיפה ובטוחה.
היצירה יוצרת מרחב עדין לתקשורת בין המטופל, המטפל והתת-מודע, ויכולה לחשוף רבדים עמוקים של החוויה הפנימית. בכך, היא פותחת דלת לקתרזיס ולאפשרות של ריפוי, גם כשאין דרך מילולית לבטא את הכאב.
לסיכום
טראומה היא התגובה לאירוע מפתיע, עוצמתי ומהיר שמערער את תחושת הביטחון והשליטה. תחושת ההצפה והכאב שמגיעה בעקבותיה אינה גזרת גורל.
הטיפול בטראומה הוא לא רק דרך לשחרור התקיעות, אלא הזדמנות לחיזוק החוסן הפנימי ולהתפתחות אישית. באמצעות עבודה עם תחושות הגוף, חמלה עצמית, תרגול מיינדפולנס וכלים יצירתיים נוספים, ניתן לעבד את החוויה הטראומטית ולהשיב את תחושת הרוגע והשגשוג לחיים.
חשוב לזכור: לא צריך להתמודד לבד. יש דרכים וכלים לסייע – ולחזק את תקוות החיים שלך לעתיד שקט ומלא ביטחון.