טיפול באמנות

טיפול באמנות? מה זה?

טיפול באמנות שייך למקצועות הבריאות והוא עוסק בטיפול נפשי, באמצעות שימוש בתהליכי יצירה והבעה אומנותיים.

הטיפול באמנות מסייע במגוון רחב של התמודדויות עם הפרעות נפשיות, רגשיות, התנהגותיות והתפתחותיות- אורגניות.
הטיפול מתבצע בעזרת כלים המציעים דרכים נוספות מלבד מילים, ותוך שימוש בכוחות היצירתיים שיש לכל אחד ואחת מאיתנו. האמצעים אמנותיים בהם משתמשים הם: ציור, רישום, פיסול וכן טכניקות משולבות עם כתיבה, מוסיקה, תנועה או דרמה וכמובן שיש אפשרות לשלב גם שיחה, או לתת ליצירה לדבר בשם עצמה בלבד.

תהליך היצירה מאפשר עיסוק בתכנים, חוויות, זיכרונות או מחשבות- באופן שמתאים לך, בלי להצטרך ״לשפוך הכל ולחפור בזה״ אלא בהדרגתיות ובעזרת שימוש בסמלים, דימויים ואמצעי ביטוי השייכים לשפות האמנויות השונות. תהליכי היצירה והאמנות עצמה מאפשרים את גילוי הכוחות, החוסן הנפשי של המטופל, על מנת  שתתאפשר התמודדות מיטיבה יותר במצבי חיים שונים (אובדן, משברי חיים, מעברים, קונפליקטים).

אני מגיעה מתחום האמנות הפלסטית, ולעתים משלבת גם תחומים אחרים כמו כתיבה, צילום ועבודה עם תחושות הגוף.

מה אני יכולה להשיג בטיפול? מה יוצא לי מהעיסוק באמנות?

  • לעצם העיסוק באמנות יש אפקט מרפא 
  • אפשרות לביטוי רגשי באופן לא מילולי, כך שהעיסוק בתכנים מורכבים עשוי להיות פחות מאיים ומבלי לשבור הגנות חשובות 
  • באמצעות התוצר, שלמעשה יוצר את המשולש – מטופל-מטופל- יצירה –  מתאפשרת הרחקה והתמודדות רכה יותר עם התכנים שעולים
  • אפשרות לביטוי במקומות שלא ניתן עדיין לתת מילים מפורשות.
  • האמנות מזמינה חיבור עמוק ומהווה גשר ו"קיצור דרך" לתכנים וחוויות ראשונית ומשמעותיות.
  • חומרי האמנות המגוונים מאפשרים ביטוי בכל רמת ביצוע
  • שיפור יכולת ההתמודדות עם סימפטומים של לחץ וחרדה
  • חיבור לכוחות וחיזוק יכולת ההתמודדות במצבים מורכבים
  • קבלת בהירות וסיוע בהפחתת קונפליקטים פנימיים וחיצוניים 
  • אפשרות לביטוי אישי ייחודי, מגע עם חומרי הנפש, הכרה בהם ועיבוד
  • גילוי עצמי והתפתחות אישית

הטיפול באמנות מתאים בעצם רק לילדים שאוהבים לשחק ולצייר? 

ממש לא. הטיפול מיועד כמעט לכל אחד – ילדים, נוער, מבוגרים, קשישים. לא נדרש ידע קודם באמנות. האמנות מהווה למעשה "שפה שניה", כלי ביטוי, גם במקרים של מטופלים שעשויים להתקשות בביטוי מילולי (במקרים מסוימים של אוטיזם למשל, מבוגרים עם אלצהיימר, או כל קושי על בסיס רגשי שמקשה על השיח השוטף).

אז בעצם לפי הציור את יודעת "לפרש אותי"? 

קיימת אמונה שלמטפלים באמנות יש יכולת להבין משמעויות או מסרים מהציורים או היצירות השונות. אז חשוב להדגיש שטיפול באמנות אינו "פירוש ציורים". המטפלים באומנויות לומדים להבין את המשמעות של היצירה, את המשמעות של אופן העבודה, בחירת החומרים, אבל מעבר לכך, ישנה חשיבות עליונה למשמעות שהמטופל נותן לעבודתו ולאופן שהיצירה יכולה לסייע למטופל.

למה לא פשוט לדבר?

 הטיפול באמנות הוא שפה. לפעמים מילים בלבד אינן יכולות לתאר את עוצמת החוויה.

אם תתנו ל-10  אנשים לצייר פרח, רק ב2 צבעים, תראו שכל פרח יהיה שונה מהשני, בצורתו, בגוונים, בעוצמת הצבע על הדף, בגודלו ובאופי קווי המתאר ועוד. המשמעות היא שכל אדם מבטא את עולמו הפנימי דרך היצירה, גם לא מילים.

 שיחה היא בהחלט אמצעי טיפול והיא קיימת בכל אמצעי טיפול. גם בטיפול באמנות, ניתן כמובן לדבר.  מניסיוני, במיוחד אצל מבוגרים ששולטים בשיח, מנגנוני ההגנה מאפשרים סינון של התוכן. לעומת זאת, הביטוי האמנותי מאפשר הבעה של תכנים עמוקים יותר ולא מודעים.  ההתבוננות בהם, השיח סביבם ועצם התהליך האמנותי, הם אלה המסייעים לתהליך הטיפולי, לריפוי ולצמיחה.

טיפול באמנות זו "המצאה חדשה"?

לא. למעשה מדובר בגישה עתיקה מאוד. עוד מראשית ההיסטוריה, אנשים השתמשו באמנות  כדי לספר את הסיפור שלהם, לתעד, דרך זה גם לעבד ולתת משמעות. 

המקצוע החל  להתפתח באופן מוסדר, בשנות ה-40, בבריטניה ובארה"ב. כאשר המונח "טיפול באמנות" הוגדר ב1942, ע"י האומן הבריטי אדריאן היל. בארץ , הטיפול באמנות נוסד לראשונה בשנות ה- 60. מטפלים באומנויות עובדים עם מגוון רחב של אוכלוסיות מילדים ועד קשישים ונותנים מענה בתחום בריאות הנפש, טראומה, אוטיזם, נוער בסיכון, לקויות למידה, הפרעות התנהגות, קשיים רגשיים  מגוונים ועוד. 

חשוב לציין שבפניה לטיפול באמנות, יש לשם לב שהמטפל הינו בעלי תואר שני ובוגר תוכנית הכשרה אקדמאית, המוכרת ע"י המל"ג.

אז למי זה מתאים?

האמנות היא כלי טיפולי אחד מתוך כלים רבים שנמצאים בחדר. אפשר לשלב את הטיפול עם שיחה כמובן, או לשלב כלים נוספים. המטרה בטיפול שכל פונה ימצא את המקום הבטוח עבורו, לבטא את עצמו (באופן מילולי או לא מילולי), להתחבר לכוחות הטמונים בו. מדובר במסע אישי. 

מידע ליצירת קשר

צרו איתי קשר