טיפול בטראומה
"טראומה היא אחת מעובדות החיים, אך היא לא צריכה להפוך למאסר עולם" (פיטר לוין)
איך נוכל לעזור לעצמנו להתמודד עם אירועים קשיים באמצעות הקשבה לתחושות הגוף, חמלה עצמית ומיינדפולנס?
מטרת העל בטיפול היא לאפשר חיבור למשאבים ולכוחות שיאפשרו התמודדות ועיבוד של האירוע הקשה, החזרת השליטה למטופל, בקצב הנכון לו וזאת על מנת שישיב לעצמו את תחושת השלווה והרוגע.
כמה מילים על טראומה: פיטר לוין, מדמה את החיים לנהר. לפעמים נזרקות אליו אבנים קטנות שנשטפות בזרם, אבל לפעמים יש גם אבנים גדולות, שלא מצליחות לנוע. המים מתחילים לזרום משני צידי האבן ויש פגיעה בזרימה הטבעית. לפעמים השינוי בזרימה הוא פוטנציאל לשינוי חיובי בחיים, צמיחה, גדילה, מתחילים לבצע תיקונים או בחירות חדשות. אבל כשהאבן שנוחתת בנהר גדולה וכבדה מידי, יש תחושה שמשהו תקוע. התקיעות יכולה להיות גם כתוצאה מאירוע טראומתי משמעותי.
קיימות טכניקות מגוונות שמאפשרות לטפל בטראומה,
אתייחס ל – 4 מהן:
- עבודה עם תחושות הגוף – קיימת הבנה שהטראומה נמצאת בגוף, יותר מאשר ברגשות ובמחשבות (עפ"י פיטר לוין).במהלך הטיפול, נוכל לעזור לגוף לפרוק את האנרגיה הטראומטית, גם באמצעות תהליך של התמקדות, בשילוב כלים מעולות הSE. הבסיס הבטוח לחקירה הפנימית יהיה עוגן אליו ניתן לחזור, ברגעים המורכבים. העבודה הגופנית חשובה בזמן עיבוד הטראומה היות והגוף מחפש את הדרך לריפוי והוא יודע את זה טוב יותר "מהראש". הגוף תמיד יוכל לספק לנו עוד אינפורמציה, תמיד תהיה תנועה וזרימה אם רק נקדיש את הזמן להקשבה אליו.
- טיפול באמצעות חמלה – אחד האתגרים בעיבוד טראומה היא התמודדות עם בושה וביקורת עצמית, עד כדי דחייה ושנאה עצמית. גישה טיפולית ממוקדת חמלה, הוכיחה את עצמה כיעילה בהתמודדות עם הטראומה. פיתוח חמלה עצמית, מאפשר לנו להתייחס לעצמנו באופן שאיננו שיפוטי, אלא ידידותי.כמו כן ניתן לנוע מתחושת התקיעות, לכיוון תהליך של התמודדות, עיבוד האירוע והשגת תחושת הקלה.
- מיינדפולנס– המשמעות של המיינדפולנס היא להיות במודעות לרגע, לכאן ועכשיו, ללא שיפוטיות, באופן סקרן ופתוח. הקשב מופנה לנשימה, לתחושות הגוף, מבלי להיכנס לתכנים ולמשמעות החוויה. המיינדפולנס מהווה אימון מצוין לתפקודי המוח, לשיפור הוויסות הרגשי, שיפור הזיכרון, הגברת הקשב ובאופן כללי יכול להיטיב את ההרגשה הכללית ותחושת הרוגע. לדוגמא: אם חולפת בראשנו מחשבה לא נעימה, פעמים רבות נגיב באופן ספונטני ואימפולסיבי ממערכת האיום וניצור תסריט שלילי. אך בתרגול מיינדפולנס נפתח מרחב בין הגירוי לתגובה, שמאפשר זווית התבוננות שונה, מרוחקת יותר ממני ותובנות חדשות, שמאפשרות התמודדות עם האיום ובניית חוסן.
- כלים מעולם היצירה – כתיבה, שימוש ביומן חוסן ויזואלי (לקשר לדף של יומן ויזואלי) ואומנות, הוכחו כיעילים בסיוע בהתמודדות עם טראומה. היות הם מאפשרים לתקשר באופן שאיננו מילולי, כאשר מדובר באירועים שקשה למצוא עבורם את המילים, או כשיש תחושת איום גדולה. כמו כן הם מאפשרים נגיעה באופן עקיף אל התת המודע, דבר שמאפשר עיבוד ופתיחת מרחב מרפא, בין המטפל, המטופל והיצירה.
לסיכום: הטראומה מוגדרת כתגובה לאירוע שהפר את שגרת החיים באופן מפתיע, מהיר מידי, עוצמתי והיה מלווה בתחושה של סכנה או איום. מדובר בהצפה של מערכת העצבים. לא צריך להישאר לבד עם ההצפה והכאב. יש דרכים מגוונות לסייע בוויסות את אותה ההצפה והחזרת תחושת השליטה והרגיעה.