למצוא את האור בקצה המנהרה

יש תקופות בחיים שבהן הכל נראה אפור ואנחנו מתקשים למצוא אפילו קרן של אור. ברגעים כאלה, טבעי שהמחשבות השליליות משתלטות. למה זה קורה לנו? למה המוח שלנו נוטה להתמקד דווקא במה שחסר, במה שלא עובד? ומה אפשר לעשות כדי לשנות את התמונה ולהתחבר לכוחות הפנימיים שלנו?

במאמר תגלו למה הנטייה לראות את השלילי היא חלק ממנגנון טבעי, איך החשיבה הביקורתית משפיעה עלינו, ואיך בעזרת תהליך של התבוננות ותמיכה נכונה אפשר לבחור אחרת – למצוא את האור בקצה המנהרה ולהתחיל לשנות את הדרך שבה אנחנו רואים את החיים.

למה קשה לנו לראות את "חצי הכוס המלאה"?

כשאומרים לנו להסתכל על חצי הכוס המלאה, זה נשמע פשוט – אבל בפועל לא תמיד קל ליישם את זה. לא פעם אנחנו שומעים מסביבנו משפטים כמו "למה את לא רואה את הטוב?" או "תשמחי במה שיש", או "חיים פעם אחת, תהיי חיובית!"  והם עשויים לגרום לנו להרגיש שמשהו בנו לא בסדר. לפעמים זה מעצבן ( גם לזה יש מקום ).  אך למעשה, הנטייה לראות את השלילי היא תוצאה של מנגנון אבולוציוני שנועד להגן עלינו. בדיוק כמו שהקדמונים היו צריכים לשם לב לסכנות, כדי לשרוד, כך פועל המוח שלנו.  המוח שלנו מכוון להתמקד בסכנות ואיומים, ולכן גם במצבים בטוחים אנו נוטים להבחין קודם במה שחסר לנו או במה שמפריע לנו. מאסלו מסביר את זה מצוין- שכדי שנוכל להתרומם מעל הקיום היומיומי ולהתמקד במימוש עצמי, אנחנו קודם כל צריכים לחוש בטוחים ומוגנים (Maslow, 1943).

חשיבה ביקורתית: איך החברה הפכה אותה לחלק מה- DNA  שלנו?

אם נחזור לרגע לחברה המודרנית, נוכל לשם לב שגם היא  מעודדת אותנו להסתכל במידה מסוימת על החלק החסר, או במילים אחרות – מעודדת לחשיבה ביקורתית. חשיבה ביקורתית נתפסת בחברה כעמוקה ומשקפת אינטליגנציה. לפעמים אנחנו גם מוצאים ערך בהומור ציני ובתחושת עליונות מסוימת שמגיעה עם ביקורת עצמית או חיצונית. אפילו אפשר לומר שאנחנו יכולים להרגיש טוב יותר כשאנחנו מבקרים אחרים וגם את עצמנו.  אבל כאשר הביקורת הופכת להרגל, היא עלולה להשפיע על תחושת הערך העצמי שלנו ולהיות הרסנית.

קארל רוג'רס, שפיתח את גישת הטיפול ממוקד אדם, האמין  שהחברה מכוונת אותנו לביקורת, אך שהמקום האמיתי לצמיחה הוא סביבה  מקבלת ובלתי שיפוטית (Rogers ,1961). אז מידה של ציניות וביקורת זה בסדר, אך בסופו של דבר – האמונה בנו, בקבלה, היא זו שתאפשר לנו לגלות את הכוחות האמיתיים.

הטיפול כמראה שמראה לך את הדרך: למצוא את הכוחות שלך גם כשאתה לא רואה אותם

כאן נכנס תפקידו של הטיפול: לספק למטופל מקום להתבונן על עצמו באופן מלא, מקבל ואוהד. המטפל מציע נקודת מבט שונה על הקשיים והכאב – ולא מתוך התעלמות, אלא מתוך הבנה שלכל אדם יש כוחות ומשאבים, גם אם הם חבויים או לא גלויים ברגעים של משבר. בטיפול, המטפל מספק עוגן של תקווה עבור המטופל ומחזיק את התקווה כשזו נשמטת מהמטופל עצמו. המטרה היא שהמטופל יוכל לראות את הטוב שבו, להכיר בערכו ולגלות את היכולות שיכולות לסייע לו להתגבר על האתגרים, ואולי אפילו להרגיש גאווה על כך. הדרך לכך היא בין השאר באמצעות הקשבה אמפטית, ללא ביקורת.

התמקדות בטוב ובפוטנציאל – גם אם קשה לראות אותם

יש מטופלים שמגיעים לתחושה שאין בתוכם כוחות או תקווה, או שהם פשוט לא מצליחים לראות את מה שטוב בהם. במקרים כאלו, הטיפול נעשה תהליך של חקירה משותפת: המטפל והמטופל בוחנים יחד מה ניתן לעשות, מה הם הצעדים הראשונים, ואיפה אפשר למצוא את האור. הטיפול מבוסס על כך שלפעמים הפוטנציאל והכוח מתגלים דווקא במצבי משבר, כאשר זקוקים להם – גם אם זה דורש זמן ומאמץ לזהות אותם. המטרה היא לאפשר בטיפול סביבה בטוחה, תומכת שמותר להעלות בה תהיות, מחשבות ומותר גם לטעות. הטעיות הן חלק מהדרך, אפשר גם "לחשב מסלול מחדש", לבחור אחרת. ההתבוננות היא תומכת ובלתי שיפוטית

לבחור מחדש בכל מצב: חצי הכוס המלאה היא שאלה של נקודת מבט

בנוסף לכך ששינוי נקודת המבט לחיים היא תהליך, הגישה הטיפולית החיובית מציעה לכל אחד מאיתנו את האפשרות לבחור במה להתמקד. הכוונה היא  האם נבחר לשים לב רק למה שחסר או לראות גם את מה שיש? מאסלו ציין כי כאשר אדם מתחיל לראות את הכוחות שבו ולהתמקד בטוב, הוא פותח בפניו פתח לשינוי אמיתי, למימוש עצמי ולחיים משמעותיים (Maslow, 1968). הטיפול הוא הזדמנות לחוות מחדש את היכולת לבחור בנקודת מבט מעצימה, שמשנה לא רק את התפיסה העצמית, אלא את התחושה כלפי החיים בכלל.

להתעלם מכל מה שאין?

לחלוטין לא. החיים מזמנים לנו הרבה מצבים של משבר, כאב וצער. לא באמת ניתן להחזיק "כל הזמן" בראיה חיובית ומעבר לכך, חשיבה חיובית תמידית, איננה מאפשרת לנו לחוות את החיים במלואם ולהביא לידי ביטוי את  מגוון הרגשות שלנו. אין כוונה שבטיפול "נתאמן" בהסתרת השלילי או התעלמות מתחושות לא נעימות. הכוונה שנכיר בכל קשת התחושות והרגשות, נלמד להתבונן במציאות בעיניים פקוחות, נבחר את נקודות המבט ונתחבר לכוחות שלנו.

לסיכום: דרך חדשה להסתכל על עצמך ועל החיים

מכירים את המחשבה שעברתם אירוע מטלטל וקשה ואתם אומרים לעצמכם: "לא האמנתי שאהיה מסוגלת להתמודד עם…". זו בדיוק הכוונה – לפעמים הכוחות הגדולים והמפתיעים ביותר, מתגלים לנו בזמן משבר.

תהליך הטיפול אינו רק התמודדות עם הקשיים, אלא גם הזמנה לראות את הכוחות הקיימים בנו, גם כשהם אינם נראים במבט ראשון. המטפל מסייע להחזיק את התקווה ולתמוך במסע לגילוי עצמי שמתחיל בהבנה שהטוב כבר קיים, מחכה להתגלות.

גם אם כרגע הכל נראה שחור, אין אור בקצה המנהרה…יש לנו את היכולת להתאמן ולבחור על מה נמקד את תשומת הלב שלנו. אין זה אומר שנתעלם מתחושות או מחשבות שליליות. המשמעות היא של הרחבת זווית הראיה והארה של שביל חדש בחיינו.

 

מקורות
Maslow, A. H. (1943). A Theory of Human Motivation.
Maslow, A. H. (1968). Toward a Psychology of Being.
Rogers, C. R. (1961). On Becoming a Person: A Therapist's View of Psychotherapy.

 

מידע ליצירת קשר

צרו איתי קשר