"מסע תגליות אמיתי אינו מורכב ממציאת נופים חדשים, אלא מהתבוננות בהם דרך עיניים חדשות" (מרסל פרוסט)
רבים מהמטופלים שפונים אליי בפעם הראשונה שואלים שאלה דומה: “מה בדיוק יקרה בטיפול? איך הוא יעזור לי להיפרד ממה שמציק לי?”
השאלה הזו היא טבעית, והתחושה של חיפוש אחר פתרון מידי ומוחלט היא משהו שאנחנו יכולים להבין. כולנו רוצים למצוא את הדרך להיפרד מהכאב, מהדאגות, מהקונפליקטים שמנהלים אותנו. יחד עם זאת, חשוב להבין שטיפול לא תמיד מציע את הפתרון המושלם או את השינוי המיידי. מה שהטיפול כן מציע, זו קודם כל את האפשרות להסתכל על החיים שלנו בצורה אחרת. המטרה היא לא לשנות את כל מה שהסביבה מציבה לנו, אלא לשנות את הדרך בה אנו רואים את מה שמציק לנו ומכאן יש בידינו את הבחירה איך והאם גם לפעול.
במאמר הזה אנסה להסביר מה באמת קורה בטיפול, איך הוא יכול לשנות את הדרך בה אנו תופסים את עצמנו ואת העולם שסביבותינו, ומה המרחב שהטיפול פותח עבורנו. ובנוסף, גם מילה למטפלים שבינינו, שמרגישים את כובד האחריות על הכתפיים.
נקודת מבט שונה למציאות הקיימת
ויקטור פרנקל ידוע בין השאר בזכות סיפרו "אדם מחפש משמעות", הדגיש כי לאדם לא תמיד יש אפשרות לבחור את נסיבות האירועים, אך הוא תמיד יכול לבחור את הדרך בה הוא מגיב לאותם האירועים (ניתן לצפות בו בקישור המצורף כאן ) . כך גם הטיפול, יכול להרחיב ולהגמיש את הדרך בה אנחנו מתבוננים על הדברים. דמיינו את עצמכם עם זוג משקפיים חדשים. לא שיניתם את הנוף, אך כל מה שאתם רואים השתנה. העולם לא נהיה טוב יותר או גרוע יותר, אך אתם יכולים לראות אותו באור חדש. בטיפול, אנחנו לא בהכרח מנסים לשנות את כל מה שקיים סביבנו. אנחנו מתמקדים בשינוי האופן שבו אנחנו מתמודדים עם העולם הזה. מה שהיה פעם אתגר בלתי אפשרי יכול להפוך להזדמנות לצמיחה, או כלא רלוונטי.
הטיפול מספק לנו את הכלים להסתכל על עצמנו, על עברנו, ועל עתידנו דרך פריזמה רחבה יותר. במקום להרגיש חסרי אונים מול הבעיות, אנו לומדים כיצד להפריד בין מה שאנחנו לא יכולים לשנות לבין מה שיש באפשרותנו וברצוננו לשנות. כמו כן, בטיפול ישנה אפשרות להכיר ולתת מקום לכל מה שאין אפשרות לשנות, כולל העבר שלנו.
כאן טמון הכוח האמיתי של טיפול – ביכולת להפסיק לראות כל דבר כבעיה שאי אפשר להתמודד איתה, ולהתחיל לראות את מה שמטריד אותנו כאתגר שדורש גמישות ופתרונות יצירתיים. כמו כן, בטיפול נוכל ללמוד על הבחירה שיש בידינו, על מה שאנחנו יכולים לעשות למרות חוויות העבר שלנו ואיך צועדים קדימה.
טיפול – המקום שבו הנפש לומדת לנשום
החיים אינם מושלמים, ובוודאי שאין פתרון פשוט לכל בעיה. מה שנראה בעבר כמשבר ענק, פעמים רבות מתברר כהזדמנות לצמיחה פנימית. טיפול לא מציע את המענה המיידי לכל הקשיים, אך הוא נותן לנו את היכולת להרגיש את השינוי בתפיסה. במקום להתמודד עם קשיים דרך מסננת של פחדים, חששות או אוטומטים ישנים, הטיפול מאפשר לנו לשאול שאלות כמו: “האם זה באמת סוף העולם? האם יש דרך חדשה להתמודד עם המצב הזה?”
אנחנו מתחילים להבין שמה שחשבנו עליו פעם ככישלון, לא בהכרח חייב להישאר ככישלון. אולי ניתן להתבונן בו כניסיון של צלח. החיים הם רצף של חוויות—חלקן לא קלות, אבל כולן מלמדות אותנו משהו על עצמנו. השינוי האמיתי טמון ביכולת שלנו להפריד בין הדרמה לרגע, ולראות את הדברים בצורה פרופורציונלית יותר ובחמלה עצמית.
אז מה באמת משתנה בטיפול?
נחזור לשאלה המרכזית: מה באמת משתנה בטיפול? במילים אחרות: איך אפשר לדעת אם אנחנו באמת משתנים? התשובה טמונה בפרספקטיבה החדשה שמרווחת לנו. נסו להיזכר מה אתם מרגישים לגבי הבעיות שהטרידו אתכם לפני שנה, חמש שנים או עשרים שנה. רבים מאיתנו יגלו שהדברים שפעם נראו כמשברים, הפכו עם הזמן לאירועים עם משמעות פחותה. הם לא השתנו—אבל אנחנו השתנינו. הדרך בה אנחנו מתמודדים עם אותם דברים השתנתה, וזה מה שמאפשר לנו לראות את המציאות אחרת. תארו לכם שאתם חוזרים ליום הראשון בכיתה א. בזיכרון בית הספר גדול ומרשים, השביל ארוך ופתאום כשאתם חוזרים לשם כבוגרים, המקום נראה קטן וצר. המקום לא השתנה, אתם הם אלה שגדלתם וכך גם בחיים – ככל שאנחנו מתפתחים, הדברים שערערו אותנו, נראים לנו פחות משמעותיים.
טיפול כמרחב של אפשרויות
הטיפול לא משיב את הגלגל לאחור, לא משנה את העבר ולא הופך את הסיטואציות הקשות לאילוסטרציה של זיכרון רחוק. אבל הוא פותח בפנינו את האפשרות להסתכל על אותן סיטואציות בעיניים חדשות. במקום להיות פאסיביים מול הרגשות שמציפים אותנו, אנחנו לומדים לקחת פסק זמן, לנשום, ולהתבונן עליהם. אנחנו לומדים גם על היכולת שלנו לבחור אחרת כבוגרים ולהחליט מה אנחנו רוצים לעשות, למרות נסיבות העבר.
במהלך הטיפול, כל אדם יכול ללמוד:
• להכיר בקיומם של הרגשות, גם אלו הכואבים, ולתת להם מקום, לקבל הכרה, דבר שהוא בעל איכויות מרפאות בפני עצמו.(לפעמים גם מבינים שהשינוי הוא לא מטרת הטיפול)
• לזהות את הדפוסים הישנים שלא משרתים אותנו ולהתחיל להפעיל אפשרויות חדשות ומודעות.
• להבין שלא כל דבר גדול ומאיים הוא סוף הדרך, ושיש מקום לפתור את המורכבות בחיינו בצורה גמישה ויצירתית.
למטפלים: אנחנו לו מגיעים "להציל”, אלא להנחות וללוות
ההורים של המטופלים שלכם לא ישתנו, הילדות שלהם לא תיעלם, והקשיים שצברו לאורך הדרך יישארו. אבל דרך העבודה הטיפולית, אתם יכולים להנחות את המטופלים שלכם לגלות עוצמות חדשות מתוך מה שעברו, להבין את עצמם בצורה מעמיקה יותר, ולראות איך אפשר להפיק את הטוב מתוך מה שנראה ככאב. במקום להציל, אתם נותנים להם כלים לעזור לעצמם. האחריות לשינוי היא בראש ובראשונה נמצאת על האדם עצמו.
לסיכום: החיים הם לא רק מה שנעשה בהם, אלא איך שאנחנו רואים אותם
החיים הם סך של חוויות: חלקן טובות, חלקן מלמדות, חלקן כואבות. טיפול לא יכול להעלים את הכאבים והאתגרים, אך הוא בהחלט יכול לעזור לנו להסתכל עליהם בדרך שתיתן לנו יותר כוח להתמודד איתם. כל שלב בתהליך טיפולי הוא הזדמנות לצמוח, להרחיב את הדמיון ולבנות תבניות חדשות.
בפעם הבאה שמשהו מטריד אתכם, שאלו את עצמכם: האם זה ימשיך להטריד אותי בעוד עשור? אם לא—האם אני יכול לשחרר אותו עכשיו?
החיים הם לא אוסף של בעיות שצריך לפתור, אלא רצף של חוויות שמתוכו אנחנו לומדים כל הזמן.
בסופו של דבר, טיפול לא משנה את העולם, הוא משנה את הדרך בה אנחנו רואים אותו והוא יכול להעניק לנו יותר כלים ומשאבים להתמודד איתו.
ניתן לקרוא עוד התהליך הטיפולי בקישור כאן.