הטיפול באמנות כולל בתוכו אפשרויות מגוונות לביטוי – ציור, פיסול, שימוש בטכניקות וחומרים מגוונים וגם כתיבה. הכתיבה היא כלי עוצמתי, נגיש, זמין, המאפשר ריפוי.
במאמר זה בחרתי להרחיב את ההתבוננות על תחום הכתיבה, שיכול להשתלב למעשה בכל מפגש טיפולי, גם כחלק משימוש ביומן ויזואלי וגם כעוגן מחוץ לחדר הטיפולים.
יתרונות הכתיבה ככלי טיפולי
- פריקה רגשית והקלה מיידית– כאשר חשים הצפה, בלבול, מחשבות שמתרוצצות בראש. עצם העברת המחשבות לדף, יוצרת סדר, תחושת הקלה. מטופלים יכולים לדווח שהתחושה היא כמו "משוקלת שירדה מהכתפיים".
- תיעוד חוויות וזיכרונות – דבר המאפשר להתבונן עליהם לאורך זמן, ללמוד מהם, להחיות אותם, לחוש את ההשתנות, לקבל תובנות.
- חיבור פנימי והבנה עצמית – הכתיבה מאפשרת לבטא את המחשבות והרגשות שלפעמים קשה לבטא בע"פ.
- גילוי תכנים חדשים – לפעמים בעת כתיבה חופשית, נגלה דברים שלא ידענו. הכתיבה יכולה להציף תכנים לא מודעים ומאפשרת לנו לזהות דפוסים ולהכיר את עצמנו יותר לעומק.
- שחרור מביקורת פנימית – כתיבה חופשית שנועדה לעצמנו, מאפשרת להשתחרר מתחושת הביקורת ולהיות בתחושה של חופש מוחלט. עם הזמן, תכנים לא מודעים, יצופו ויקבלו ביטוי, הכרה ומודעות.
- שיפור היחסים ודיאלוגים פנימיים -הכתיבה החופשית מאפשרת לנהל דיאלוג פנימי או דמיוני עם דמויות משמעותיות. תרגול זה יכול לשנות את הדרך שבה אנו תופסים יחסים ולסייע בפתרון קונפליקטים או סגירת מעגלים.
- פתרון דילמות – כתיבה מאפשרת התבוננות פנימית, התפתחות אישית, הבנה עמוקה של עצמי ובכך גם מסייעת בקבלת החלטות משמעויות, ביצירת תחושת הקלה ושקט.
- הפחתת מתח וחרדה– כתיבה אינטואיטיבית או יומן רגשות מאפשרת לנו להיות נוכחים ברגע. באמצעות אותה ההתמקדות, ניתן להגיע לתחושות של הפחתת מתח, הפחתת חרדה ולטפח תחושות של שלווה ורוגע.
- חיזוק האופטימיות והמודעות לחיובי – מחקרים הוכיחו שכתיבה של הרגשות והמחשבות על בסיס קבוע, מסייעת בפיתוח רגשות חיוביים, בשחרור של רגשות שליליים ובכך מסייעת לבריאות ולרווחה הנפשית.
- כתיבה היא כלי זמין ונגיש – ניתן לכתוב לבד, בכל מקום וזמן, ללא תלות בגורם חיצוני. כמובן שבמסגרת טיפול, ניתן לשתף את המטפל בתכנים, אך אפשר רק לקבל את ההכוונה לכתיבה עצמה, ולבחור במה לשתף.
קיימות טכניקות מגוונות לכתיבה טיפולית – אתייחס לכמה מהן:
- כתיבת תודה – כתיבה יומיומית, הכרה בקיים והודיה על הקיים, התבוננות על "חצי הכוס המלאה", טיפוח תחושת האופטימיות והשמחה.
- כתיבת דפי בוקר – כתיבה אינטואיטיבית במשך 10-15 דקות. מאפשרת שחרור זרם המחשבות, אפשרות לארגן את הדברים מחדש, "לעשות סדר", מקל על העומס הנפשי ומעלה את תחושת היצירתיות.
- כתיבת מכתבים – גם כאלה שלא נשלח לעולם, כדי להביע רגשות, תחושות, מחשבות, דברים שחששנו לומר. הדבר מסייע לפתור קונפליקטים, להתבונן "מבחוץ" על היחסים, לסדר את המחשבות ולסגור מעגל.
- כתיבה תיעודית- בדומה ליומן חיים. הדבר מאפשר לפרוק רגשות, לתעד זיכרונות, חוויות ולעבד אותן לאורך זמן. הכתיבה מאפשרת להגיע לתובנות עמוקות, לשם לב לנושאים שחוזרים, מילים, דימויים, רעיונות.
- כתיבת סיפור, או שילוב בסיפור קיים, למשל לכתוב סוף חדש לסיפור ידוע. מאפשר הבניית נרטיב חדש, לתת קול וביטוי אישי לכאב, למחשבה, לרגש מסוים.
לסיכום
הכתיבה מאפשרת חופש, התבוננות, והבעה ללא חשש מביקורת. בזכות תכונות אלה היא כלי טיפולי יעיל שמחזק את התהליכים הנפשיים ואת איכות החיים של המטופלים.
כמו כן, למילים עצמן יש כוח מרפא והן יכולות לעצב את המחשבות והתפיסות ואף לאפשר הקלה, רק מעצם כתיבת הדברים על דף. הכתיבה היא דרך נפלאה לבטא רגשות, תחושות ומחשבות, לאפשר גילוי וחקירה עצמית. כאשר הכתיבה היא חופשית, ההגנות יורדות ומתאפשרת לנו הזכות להפתיע את עצמנו, לחקור את תת המודע ולעבור תהליך משמעותי של צמיחה אישית.
אתם מוזמנים לעשות ניסיון, לכוון לעצמכם שעון ל10 דקות ופשוט לכתוב, גם כשנדמה שאין, אז ניתן לכתוב על זה שאין מה לכתוב. אחרי ניסיון או שניים, יש סיכוי טוב, שתופתעו מהתכנים והעוצמה שבכתיבה ובמילים.