נורות אזהרה בזוגיות: סימנים שחשוב להכיר

 

היות ואחד המאפיינים המרכזיים של מערכות יחסים רעילות עם אדם בעל קווי אישיות נרקיסיסטיים הוא תחושת הבלבול המתמשכת, חשוב להכיר את נורות האזהרה.

לעיתים את מוצאת את עצמך שואלת, האם מה שאת חווה הוא תקין. את משחזרת אירועים, מנתחת סיטואציות ומנסה להבין אם את "מגזימה" או שהבעיה היא בך. ייתכן שהסביבה גם תגיד שאת "רגישה מדי" או "עושה עניין". הכרות עם נורות האזהרה והדגלים האדומים, יאפשרו לך לראות את המציאות בצורה בהירה יותר ולפעול להחזרת השליטה לחייך.

תפקידן של תחושות הגוף והקשבה לאינטואיציה

 

כיום כבר קיימת יותר מודעות למאפיינים של קשרים רעילים, יחד עם זאת לא תמיד קל לזהות שאכן את בקשר לא בריא. לתחושות הגוף יש חלק חשוב בזיהוי ובאבחון של קשרים לא בריאים. הגוף שלך יכול להיות מדריך לתחושות פנימיות ולאינטואיציה, שעוזרות להבין האם מה שאת חווה הוא בגדר הנורמה או שמדובר במשהו שמעורר חשד. לעיתים, ההקשבה לתחושות הבטן עשויה לפתוח עבורך עולם של ידע שאינו תמיד נגיש דרך המחשבה בלבד. ניתן לקרוא עוד על ההקשבה לגוף במאמר על ה"התמקדות" .https://shelleyserfaty.co.il/treatment/focusing/

נורות אזהרה – סימנים המאותתים על קשר בעייתי

 

בנוסף לתחושות הגוף, קיימות נורות אזהרה מסוימות שאליהן כדאי לשים לב במיוחד. אלו הם סימנים ודפוסים בהתנהגות בן (או בת)הזוג שעשויים להעיד על קשר נרקיסיסטי או פסיכופתי. חשוב להדגיש שסימן אחד לא בהכרח יעיד על הכלל, אך הצטברות של אירועים והתכיפות, בהחלט יכולה לסמן שיש כאן בעייתיות.

  1. שליטה מוגזמת
    במערכות יחסים נרקיסיסטיות, הצד הפוגע נוטה לנסות להשיג שליטה על חיי הנפגע. לעיתים שליטה זו נתפסת כהתנהגות אוהבת, אך לאורך זמן הפגיעה בחופש האישי מורגשת. סימנים נוספים לכך עשויים לכלול:

    • הרחקת מקורות תמיכה, כמו משפחה וחברים, באמצעות האשמה או זלזול ("אשה בת 40 לא צריכה להתייעץ עם אמא שלה" או "החברה שלך מהלימודים לא מתאימה לך").
    • פגיעה במרחב האישי והגבלת החופש של הנפגע במגוון דרכים עדינות ("אל תיסעי להורים, אני רוצה להיות איתך היום").
  2. אלימות לא נראית
    אחד המאפיינים המורכבים בהתנהגות נרקיסיסטית הוא שהפגיעה לרוב לא נראית לעין. זוהי אלימות נפשית, הפוגעת באופן מצטבר, ללא סימנים פיזיים ברורים. הפגיעה היא עדינה וקשה לזיהוי או להוכחה, ולעיתים נשים מביעות את כאבן באמירה שהיו מעדיפות סימנים ברורים כדי להבין את הפגיעה בצורה מובהקת וגם לקבל הכרה מהסביבה.
  3. תקופות של "ירח דבש" ונסיגות בקשר
    לעיתים נורות האזהרה מופיעות בתחילת הקשר, ולפעמים הן מתגברות בתקופות דחק, או ללא סיבה ממשית. ישנן גם תקופות "ירח דבש" שבהן היחסים משתפרים באופן זמני, מה שמקשה על זיהוי הקשר הפוגעני.

דוגמאות נוספות לנורות אזהרה נפוצות

 

  • יצירת קשר אינטנסיבי תוך זמן קצר, עד כדי תלות.
  • הימנעות של הצד הפוגע מקבלת אחריות על פגיעותיו ("את גרמת לי להתפרץ כי אמרת x )..
  • ביטויי קנאה וחוסר פירגון, בעיקר כלפי הצלחות שלך.
  • התנהגות ביקורתית כלפי תחומי העניין והקשרים החברתיים שלך.
  • צורך בלתי פוסק בתשומת לב ומחמאות. הפוגע חייו להרגיש שהוא במרכז.
  • התפרצויות זעם פתאומיות ואגרסיביות.
  • מניפולציות רגשיות ושימוש בטכניקות כמו "גזלייטינג" (טשטוש המציאות).
  • דרישה לזמינות גבוהה, לעיתים תוך מעקב אחרייך בכל דרך אפשרית (כניסה לטלפון/ מחשב).
  • הפגנת קור רגשי פתאומי וחוסר עניין בבן הזוג.
  • "טיפול בשתיקות" – silent treatment – סוג של חרם על הנפגע, דבר המוביל למצוקה רגשית ותחושות אשמה.
  • האדרה או הקטנה של בני זוג קודמים תוך השוואה לנוכחי.
  • שקרים תכופים, האשמות, ובגידות.

לסיכום

נורת אזהרה הן סימנים העשויים להעיד על מערכת יחסים בעייתית. אלה יכולים אירועים בודדים, או מצטברים ומתגברים. קשרים עם אנשים בעלי מאפיינים נרקיסיסטיים או פסיכופתיים עשויים להוביל לתחושות של בלבול, עייפות וחוסר שליטה. המודעות לנורות האזהרה, יחד עם ההקשבה לתחושות הגוף ולאינטואיציה, מאפשרות לפתח בהירות בנוגע לקשר ולהתבונן במציאות.

בהירות זו תסייע לך בקבלת החלטות מושכלות ולפנייה לעזרה מקצועית אם יש בכך צורך.

מידע ליצירת קשר

צרו איתי קשר