איך להתמודד עם האתגר ולחזק את השותפות בין המטפל להורה?
הדרכת הורים היא אחת המשימות המאתגרות ביותר בעבודת המטפל עם ילדים. לא משנה כמה ניסיון יש לנו, פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו בחוסר נוחות או אפילו חסרי אונים מול ההורים. כולנו שמענו את המשפטים האלו: "הילד מקסים ומתקדם, אבל ההורים… טוב, זה כבר סיפור אחר." או "הלוואי שאפשר היה לטפל בילדים בלי ההורים שלהם." ולפעמים זה באמת מרגיש כך – אתם על הגל עם הילד, עושים צעדים משמעותיים בטיפול, ואז מגיעה פגישה עם ההורים ומכניסה את כל המורכבות ישר לתוך החדר.
אך האמת היא – טיפול בילדים לא יכול להתקיים בלי ההורים. המשולש של מטפל-הורה-ילד הוא מורכב, וכשאנו מבינים את הדינמיקה הזו, אנו יכולים לעבוד בצורה אפקטיבית וממוקדת.
10 עצות לעבודה אפקטיבית עם ההורים:
1. ההורה הוא שותף לתהליך, לא "בעיה"
כאשר אנחנו מרגישים קושי בעבודתנו מול ההורים, חשוב לזכור שההורה הוא שותף חיוני בתהליך. לפעמים נרגיש שהתסכולים שלנו מול ההורים נובעים מבעיות בקשר או בהבנת המצב. תפקידנו הוא להיות מודעים לכך שההורה, פעמים רבות, לא מצליח להסתדר עם אתגרים משלו. כאשר הם מרגישים נבוכים או ביקורתיים כלפי עצמם, זו הזדמנות מצוינת לנהל דיאלוג מכבד ולתמוך בהם.
2. שימו את עצמכם בנעליים של ההורים
ההורים שמגיעים אלינו לעיתים קרובות חרדים ועמוסים באשמה. כמו שוויניקוט דיבר על האופן בו תינוק לומד על עצמו מהשתקפותו בעיני אימו, גם ההורה מסתכל עלינו ומרגיש את התחושות שאנו מעבירים כלפיו. כשהורה רואה בעיניים שלנו ביקורת, גם אם היא בלתי מודעת, הוא יחוש בכך ויהיה דרוך יותר, מה שעלול לפגוע בשיתוף הפעולה. לעומת זאת, אם נראה לו עיניים מכבדות ואמפתיות, הוא ירגיש בטוח ויפתח יותר.
3. אמפתיה וכבוד הדדי
חשוב להבין שההורה יכול להגיע עם חשש ולהרגיש כמו נאשם על ספסל הנאשמים. כאשר אנחנו נוקטים בעמדה של כבוד ואמפתיה, ולא מציבים את עצמנו בעמדה שיפוטית, נוכל להקל על ההורה ולהגביר את שיתוף הפעולה. אומנם למדתם הרבה שנים, אבל אל תשכחו שההורה לא תמיד ידע פחות מאיתנו – יש לו ידע חשוב שמגיע מהחיים האישיים שלו ומניסיונו עם הילד. כבדו את התפיסות והשקפות העולם השונות.
4. התבוננו בכוחות המשפחה, לא רק בבעיות
טיפול נוטה לעיתים להתמקד במה “שלא עובד”, אבל כשאנחנו מקדישים זמן לראות גם את החוזקות והכוחות של ההורים והמשפחה, הם מרגישים מוערכים ובעלי ערך. הורה שמרגיש מבוקר יתכווץ, ואילו הורה שמרגיש שרואים את הצדדים החזקים שלו יתחזק.
5. הדרכה איננה רק לתת עצות – היא הזדמנות לדיאלוג
תוך כדי הדרכת הורים, לעיתים אנחנו רוצים "לתקן" את כל מה שאנחנו רואים כלא עובד. אולם, מתן עצות או פתרונות מיידיים, כאשר לא התבקשם לכך עשוי להחוות כמאיים ולתת תחושה להורה תחושה שהוא "לא בסדר". כדאי להתמקד בהקשבה ובחיזוק הצדדים החיוביים של ההורה והמשפחה. זהו תהליך משותף שבו אתם יכולים לעזור להורה לזהות את החוזקות שלו, והם ירגישו שותפים בשיפור ובשינוי.
6. הכוח של ההורה בתהליך השינוי
הורים רבים מגיעים אלינו עם תחושה שהם צריכים עזרה חיצונית עבור הילד, אך למעשה הם המפתח לשינוי. הם מכירים את הילד טוב יותר מכולנו, ולכן תפקידנו הוא להעצים אותם ולהכיר בכוחם להוביל שינוי. הכוונה שלנו היא לעזור להורה לראות את השפעתו הישירה על התקדמות הילד ולחזק את תחושת הערך שלהם כהורים.
7. האתגר הוא הזדמנות ללמוד ולהתפתח
לעיתים, כשאנחנו חווים קושי בעבודה מול ההורים, זהו סימן למורכבות שיכולה להיות גם דינמיקה קיימת בין הילד להורה. כשאתם מזהים קושי עם ההורים, זה הזמן לקחת את התחושות הללו כהזדמנות ללמוד ולהבין את הקשר הפנימי שבין הילד להורה, ולשלב זאת בתהליך טיפולי שמעמיק את ההבנה.
8. לא הכל תלוי בכם – הדרכה מקצועית היא המפתח
לא קל להתמודד לבד עם כל הקשיים שמגיעים עם העבודה מול הורים. חשוב לזכור שהדרכה מקצועית יכולה להיות המקום שבו אנחנו משתפים את הקשיים שלנו, מבררים תחושות ומקבלים כלים מעשיים להתמודד עם סיטואציות מאתגרות. דרך הדרכה, אנחנו יכולים להעצים את עצמנו, ללמוד ולהתפתח כדי לעזור בצורה טובה יותר להורים ולילדים.
9. הזכות שלנו – להשפיע על משפחות שלמות
כמטפלים, אנחנו נמצאים בעמדה שבה יש לנו את הזכות והיכולת להשפיע על משפחות שלמות. כל שינוי קטן בתפיסת ההורה יכול להוביל להבדל עצום בהתפתחות הילד. כשאנחנו מזהים את מה שעובד ומחמיאים להורה על ההצלחות, אנו מחזקים את הקשר בינינו לבין ההורה, ומסייעים לו להרגיש מוערך ומחוזק.
10. ניסיון ואורך רוח – צוברים בדרך
העבודה עם הורים דורשת אורך רוח וניסיון, וזה לא משהו שנולדנו איתו. כל מטפל עובר תהליך למידה ממושך שבו הוא צובר כלים ומפתח רגישות לדינמיקות השונות. עם הזמן, הניסיון מאפשר להבין טוב יותר את השיחות עם ההורים, להפגין סבלנות ולהתמודד עם אתגרים שמציבים בפנינו. כל אתגר הוא הזדמנות ללמוד ולהתפתח, וכשיש לנו את האורך רוח, אנחנו מבינים כמה זה משתלם בסופו של דבר.
סיכום
הדרכת הורים עשויה להיות מאתגרת, אך היא גם יכולה להיות מרתקת ומתגמלת. בסופו של דבר, המטפלים וההורים נמצאים באותו צד- הצד של טובת הילד. כל טיפול בילד הוא תהליך משולב, שבו ההורים מהווים שותפים חשובים. עלינו לזכור שהחוזקות של ההורים והבנת המורכבויות הקיימות ביניהם לבין הילד יכולה להוביל להתקדמות משמעותית בטיפול. כדי להתמודד בצורה מקצועית עם האתגרים, חשוב להיעזר בהדרכה מקצועית, ללמוד ולהתפתח כל הזמן – ולהבין שלמרות שמדובר בעבודה מורכבת, אנחנו לא לבד בתהליך הזה.
הדרכה למטפלים בהדרכת הורים מאפשרת לכם לשפר את יכולתכם לעזור להורים ולהוביל תהליכים חיוביים הן בטיפול והן ביחסים בתוך המשפחה.