הורות נרקיסיסטית: כיצד נגן על ילדינו כאשר בן הזוג בעל קווי אישיות נרקיסיסטיים?

הורות משותפת, גם בתנאים אידיאליים, היא אתגר מורכב הדורש שיתוף פעולה, הדדית ובעיקר – אהבה ללא תנאי. אך מה קורה כאשר אחד ההורים הוא בעל עולם פנימי שונה, עולם שבו הוא מרכז היקום, וצרכיו גוברים על כל?

החיים עם הורה בעל קווי אישיות נרקיסיסטיים עלולים להיות מאתגרים עבור כל בני המשפחה, ובמיוחד עבור הילדים. 

 

הצצה אל תוך עולמו של הנרקיסיזם

ניתן להגדיר נרקיסיזם כהפרעת אישיות מורכבת, המאופיינת בתחושת חשיבות עצמית גרנדיוזית, צורך אובססיבי בהערצה, בהתפעלות של הסביבה, חוסר אמפתיה לזולת וצרות עין. חשוב להדגיש שמדובר ברצף ואופן הביטוי של המאפיינים העיקריים יכול להיות שונה מאדם לאדם. הורה נרקיסיסט נוטה לראות בילדיו  המשך של עצמו, מכשיר להאדרת שמו או אמצעי לסיפוק צרכיו הרגשיים. אחד האתגרים העומדים  בפני הילדים להורה נרקיסיסט, הוא יצירת הנפרדות מההורה  וזיהוי הצרכים, הרצונות והמחשבות שלהם. הקושי נוצר, בין השאר, בשל העובדה שההורה בעל הקווים הנרקיסיסטיים יראה את הילד כחלק  בלתי נפרד ממנו ולא יאפשר לו למעשה לגלות את עצמו. 

 

 מתי דאגה הופכת לצורך בהגנה?

 

הורה נרקיסיסט לא בהכרח יודה בקיומה של בעיה, ולכן חשוב להיות ערים לסימנים אפשריים:

  1. חוסר אמפתיה: אדישות לכאבם או צרכיהם הרגשיים של הילדים.
  2. מניפולציות רגשיות: שימוש באשמה, בושה, או איומים סמויים כדי לשלוט בילדים. הילדים יהיו חשופים לביקורת מתמדת.
  3. הצבת דרישות לא מציאותיות: ציפיות מוגזמות שאינן תואמות את גילם או יכולותיהם או רצונותיהם של הילדים (למשל ילד שילמד מקצוע שאינו מעוניין בו, רק כדי לממש את הציפיות של הוריו ויבטל את הרצונות האמיתיים שלו).. 
  4. הענשה אכזרית על "כישלון": תגובות מוגזמות ובלתי פרופורצית למצבים יומיומיים.
  5. התמקדות עצמית כרונית: שיחות תמיד נסבות סביב ההורה הנרקיסיסט, תוך התעלמות מוחלטת מרגשות הילדים. הילדים עשויים להרגיש לא אהובים ולא ראויים לאהבה, היות ולמדו כי הם מקבלים אהבה רק בתנאי שעומדים בציפיות ההורה. 

חשוב לציין כי סימנים אלו עשויים להעיד גם על קשיים אחרים, וזיהוי נרקיסיזם דורש אבחון מקצועי. 

 

פגיעות שקופות: השפעות ארוכות טווח של הורות נרקיסיסטית

 

ילדים החשופים באופן קבוע להתנהגות נרקיסיסטית נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מגוון קשיים רגשיים וחברתיים:

 

  1. דימוי עצמי נמוך ופגיעה בביטחון העצמי: היעדר אישור וחיזוקים חיוביים מההורה הנרקיסיסט מוביל לתחושת חוסר ערך עצמי.
  2. קשיים ביצירת קשרים בריאים: ילדים אלו עשויים לפתח חרדת נטישה, קושי ביצירת אינטימיות, או לשחזר דפוסי יחסים נרקיסיסטיים בבגרותם.
  3. חרדה, דיכאון והפרעות נפשיות: תחושת חוסר ודאות, פחד מתמיד מכישלון ואי  יציבות רגשית, מעלים את הסיכון להפרעות אלו.
  4. אימוץ דפוסי התנהגות נרקיסיסטיים:  לעיתים, ילדים אלו יאמצו בעצמם דפוסי התנהגות נרקיסיסטיים, כמו הגנה או ניסיון לזכות באהבת ההורה.

 

אסטרטגיות להתמודדות עם הורה נרקיסיסט

 

חשוב להדגיש כי  אין ביכולתך לשנות את ההורה הנרקיסיסט.  יחד עם זאת, ניתן לבנות סביבה בטוחה ותומכת עבור ילדיך ולספק להם כלים להתמודדות עם מציאות מורכבת זו:

 

  1. בראש ובראשונה, מומלץ שבן הזוג של הנרקיסיסט, יעזור לעצמו, ביצירת הנפרדות מהפוגע (בין אם מדובר בזוגיות שהסתיימה, או בזוגיות קיימת). מדובר על נפרדות רגשית, על פיתוח יכולות החשיבה העצמית, החזרת השליטה והבטחון. את אלה ניתן לעשות באמצעות טיפול תומך, שמסייע לפתח את העצמי שלכם, ובכך גם יסייע לילדים לחוש את הנפרדות מההורה הפוגע.
  2. יצירת מרחב בטוח: הפכו את הבית למקום בו  הילדים חשים בטוחים את רגשותיהם ללא חשש משיפוטיות או  ביקורת. הנכיחו את החשיבה העצמאית שלהם. הפחתת השיפוטיות תסייע לילדים להשתחרר מתחושת האשמה שהם לעיתים מחזיקים בה, כאשר הם מתנהגים באופן שונה מזה המצופה מהם, ע"י ההורה הנרקסיסט. אפשר לומר באופן ישיר, שזה בסדר לחשוב אחרת מאיתנו, או מההורה השני.
  3. הקשבה פעילה ותיקוף  – הפכו את הבית למקום בו הילדים מרגישים בטוחים לשתף את רגשותיהם. הקשבה פעילה כוללת מתן תשומת לב מלאה כאשר הילדים מדברים, תיקוף רגשותיהם על ידי הבנה ושיקוף, וסיוע להם להבין ולהתמודד עם מה שהם חווים. נרמלו את התחושות והחזיקו במסר שלכל אחד יש הרבה חלקים בתוכו, כאשר לכולם יש מקום.
  4. חיזוק הביטחון העצמי והערך העצמי – ילדים להורה נרקיסיסט זקוקים לכלים והדרכה לבניית דימוי עצמי בריא: כאשר הילדים פועלים בצורה חיובית או מצליחים במשהו, ציינו זאת ותחזקו אותם. כך, תעזרו להם לפתח תחושת הצלחה וביטחון.
  5. עידוד תחומי עניין וגילוי עצמי: תמכו וחשפו את ילדיכם לפעילויות שיכולות לעזור להם לגלות את עצמם, תחביביהם ויכולותיהם, כך שיפתחו אמונה בעצמם ובכישוריהם. שאלו אותם שאלות על עצמם, גלו סקרנות, הדבר יסייע להם לפתח דעה עצמאית ומקום לעצמם. 
  6. להציב גבולות ברורים – דאגו שהילדים יבינו מה מצופה מהם, ומה הן ההשלכות של התנהגות לא רצויה. כללים אלה צריכים להיות מותאמים לגיל ולהיות קבועים וברורים. 
  7. הוו עבורם מודל  – מודל ללקיחת אחריות, להתמודדות על טעויות, יכולת להתנצל ולתקן וכן מודל לראייה אמפתית של האחר.
  8. הענקת כלים להתמודדות – בנו את יכולותיהם של הילדים להתמודד עם מצבים מאתגרים במיומנות: למדו את הילדים כיצד להתמודד עם אמנות חברתיות ומניפולציות. עזרו להם לפתח את יכולות הדיפלומטיות ואת הביטחון העצמי לעמוד מול מצבים אלו.
  9. תמיכה, טיפול וליווי: הציעו לילדים עזרה מקצועית, במידת הצורך, כדי שילמדו להתמודד עם הנרקיסיזם בצורה בריאה ויעילה יותר.

פנייה לעזרה מקצועית – אל תישארו לבד

 

במקרים רבים, תמיכה מקצועית חיונית להענקת סיוע לילדים ולהורה המגן. תמיכה זו יכולה לכלול:

  1. טיפול אישי לילדים או להורים יכול לספק כלי התמודדות נוספים, ולעזור בעיבוד הרגשות והחוויות. חשוב לפנות למטפל מוסמך.
  2. קבוצות תמיכה ופורומים: הצטרפו לקבוצות נוספות של הורים המתמודדים עם מצבים דומים, כך שתוכלו לשתף, לקבל ולתת תמיכה וייעוץ הדדי.
  3. ספרי הדרכה וסדנאות: קראו ספרים ומדריכים המלמדים על התמודדות עם נרקיסיזם בהורות, והשתתפו בסדנאות לימוד והדרכה בנושא.

חשיבות הטיפול העצמי של ההורה המגן

 

חשוב שההורה שנפגע ומגן על ילדיו, ידאג גם לעצמו:

  1. זיהוי ועיבוד רגשות אישיים: הכרת הרגשות האישיים והתמודדות עם הכאב האישי, הנובע ממגורים עם הורה נרקיסיסטי, חשובים ביותר וגם כאשר הקשר כבר הסתיים. חשוב לתת תוקף לדברים, ולקבל כלים פרקטיים להתמודדות.   
  2. בניית רשת תמיכה חברתית: תמיכה מחברים, משפחה או קבוצות תמיכה קבועות יכולה לספק כוח רגשי ולהרגיש שאתם לא לבד.
  3. שמירה על בריאות נפשית ופיזית: תנו דגש למנוחה, תזונה נכונה, פעילות גופנית, זמן חופשי ופעילויות פנאי מהנות, לשיפור ההרגשה ו"מילוי מצברים".
  4. הורות חיובית ומודל לחיקוי בריא: תהיו ההורה שהייתם רוצים שילדכם יזכה בו. עמדו לצידם, תמכו בהם באהבה וחיבה, והעניקו להם דוגמה לחיקוי להורות בריאה ואוהבת.

 

סיכום: התקווה והאמונה ביכולת לצמוח ולשגשג

 

אף ילד לא נולד עם חוברת הפעלה וההורות היא מקצוע מורכב, שאנחנו לומדים תוך כדי תנועה, ניסוי וטעייה. כשאחד מההורים הוא בעל קווים נרקיסיסטיים, משימת ההורות הופכת למורכבת עוד יותר, גם כשחיים תחת קורת גג אחת וגם אם נפרדים. הורות תחת תנאים הנכפים על ידי בן זוג נרקיסיסט, דורשת מאמצים מרוכזים, הבנה והתמדה בהגנה על הילדים ובבניית דימוי עצמי וביטחון עצמי בריאים. למרות האתגרים הכרוכים בכך, אנו יכולים לעזור לילדינו לצמוח ולהתפתח בסביבה בטוחה ותומכת, להקנות להם כלים להתמודדות מיטבית עם מצבים מאתגרים, ולבנות חיים בריאים ומספקים יותר עבור משפחותיהם. הכוונה והתמיכה הנכונה, יכולים להפוך כל אתגר להזדמנות לצמיחה ולקידום חיים טובים ומשמעותיים יותר.  

 

מידע ליצירת קשר

צרו איתי קשר